Welkom op deel 2 van de fotoreportage van de wandeling langs St.Cirq Lapopie. Heeft u deel 1 gemist klik dan even HIER.
We zijn aangekomen op het terras van een kleine epicerie in het centrum van het dorpje. We hebben ons hier even geparkeerd voor een lekkere warm bak koffie.
Voordat de zon gaat schijnen hebben we de parasol alvast maar opgezet. En met geduld wachten we op de Latte Macchiato's die de vriendelijke eigenaresse binnen voor ons aan het maken is.
We hebben het terras reeds gevonden.!
Diana heeft het koud zo te zien, ze pakt zich helemaal in met de fleecedeken die bij de stoel aanwezig was. Tja en verder vragen we maar aan Diana wat hier verder de bedoeling was ?
Na een overheerlijke Latte Macchiato staan we op en maken ons gereed voor vertrek richting de kerk in St.Cirq Lapopie. We lopen door het centrum en de smalle straatje van het dorpje en genieten van de gezellige enthourage.
Saint-Cirq-Lapopie is een van de grote ambassadeurs van de gastronomie in de Lot en Zuidwest Quercyt. Al generaties lang zijn de telers en kleine producenten erin geslaagd om hun lokale producten te behouden. Met deze producten worden heerlijke gerechten gemaakt.
We staan in de straten van St.Cirq Lapopie bij de Restaurant Le Gourmet Quercynois. een zeer goed restaurant waar men vele lokale producten in de gerechten gebruikt.
Le Gourmet Qercynois
Rue Peyrolerie (bovenste dorp) - 46.330 St Cirq Lapopie
Het wijn museum en de Gourmet Quercynois producten zijn het resultaat van de vereniging van wijnliefhebbers, wijnmakers en kleine producenten. U vindt dit museum in de kelder van Restaurant Le Gourmet Quercynois.
De straten van St.Cirq Lapopie hebben hun sfeer en charmes weten te behouden, veel oude huizen waarvan gevels in steen of houtskeletbouw die dateren uit de 13e eeuw sieren hier de straten. Deze huizen worden gekentmerkt door een pannen gedekt dak in diverse vormgevingen. De straten liggen door de diverse niveau's veelal hoger langs de voorgevels als de vloer in het woonhuis.
Tja als je niet wilt dat de hond wegloopt dan zet je een plank voor de deur ! Prachtig dit kan veelal alleen in Frankrijk
De Mairie van St.Cirq Lapopie.
We naderen de Eglise St.Cirq en staan op het pleintje voor de toren. Op de foto is ook het grote hoogte verschil in de straten van St.Cirq Lapopie mooi zichtbaar. Op diverse plaatsen in het dorp komen op deze manier de straten bij elkaar op een pleintje of kruispunt.
We staan met onze rug naar de toren en kijken direct uit op het kerkhof van St.Cirq Lapopie.
Eglise St.Cirq
De bouw begon in 1523, en is de vervanging van een Romaanse kapel uit de twaalfde eeuw, een deel ervan ziet u nog terug op de oostelijke gevel van het gebouw. Het gebouw heeft een strakke vormgeving, en is hier en daar opgevrolijkt met wat ronde elementen. Één ervan is het kleine ronde torentje naast de hoofdtoren, welke is bekroond met een kleine vierkante torenkamer.
We staan voor de kolosale toren van de kerk in St.Cirq Lapopie, we gaan de kerk betreden en zullen ons eens laten verrassen door het wat er binnen te zien zal zijn in dit gebouw uit 1522.
Deze mooie zonnewijzer siert de voorgevel van de toren in St.Cirq Lapopie.
Deze gotische kerk werd gebouwd vanaf 1522 en werd gebouwd op de resten van een vormalige en statige romaanse kapel. Hier en daar zijn nog resten van de kapel terug te vinden en ook muurschilderingen zijn nog te zien.
Het interieur is licht,rustig en stijlvol, passend voor deze omgeving ingericht.
In het gebouw een aantal prachtige gebrandschilderde ramen. Met helder weer en de zon op een speciale stand is in dit gebouww volgens zeggen een prachtige weerspiegeling van dit raam op de vloer zichtbaar. Helaas heb ik het niet waar kunnen nemen.
Eglise St.Cirq
Eglise St.Cirq - St.Cirq Lapopie
We lopen voor de kerk langs de straten in en maken ons op voor het vertrek uit het schitterende dorpje. Ook in de straatjes blijft het genieten van al het fraais u hier kan waarnemen. Dit dorp is een bezoek zeker waard. In het hoogseizoen behoorlijk druk maar in het voor of najaar heerlijk rustig om eens lekker doorheen te kuieren.
Een mooie opname van het typische straatbeeld in St.Cirq Lapopie.
St.Cirq Lapopie.
Via Porte Roques lopen we langzaam richting de oude stadspoort van St.Cirq Lapopie. Ook buiten het knusse centrum blijft het een fabelachtig mooi dorpje met een rijke historie.
We komen op een punt waar men een mooi uitzicht op het hoog gelegen dorp krijgt, dit punt ligt ongeveer een honderd meter binnen de stadspoort en heeft zelfs een terrasje voor de fotograven. Leef u uit en maak hier de meest mooie plaatjes voor uw fotoboek.
St.Cirq Lapopie - Lot
Nog één maal in volle glorie St.Cirq Lapopie gevangen in de lens van Frankrijk in Beeld.
Via een klein zijpad van Port Roques dalen we af naar de naast ons gelegen Lot.
De watermolen Aulagnac is gelegen aan de Lot, en tevens aan de voet van het dorp Saint-Cirq-Lapopie. De molen werd gebruikt in de middeleeuwen voor het malen van tarwe. De molen is gebouwd in de vroege 14e eeuw, maar waarschijnlijk herbouwd na de Honderdjarige Oorlog en werd gerestaureerd in het begin van de 18e eeuw. Moulin d'Aulagnac werd uiteindelijk verlaten in 1966.
De molen is vandaag de dag in goede staat en terug te vinden in de vorm van een klein rechthoekig gebouw met een dak met steile hellingen. Binnen de muren op de begane grond zijn nog twee waterwielen aanwezig, in goede en tevens werkende staat.Het geheel is verbouwd tot een woonhuis, en het dient als een erfgoed. Er is een demonstratie op de Nationale Dag van de Moulins in Frankrijk.
Het sluizencomplex bij de oude watermolen aan de voet van St.Cirq Lapopie. Cruisen met een boot is in de zomermaanden razend populair. Tussen de tabaksvelden en de walnootbossen in de Quercy regio liggen de grote valleien en dramatisch gevormde kloven door de rivier de Lot. De rivier heeft een diep spoor getrokken door deze regio, dat resulteert in een van de fascinerendste landschappen van Frankrijk om met uw boot doorheen te varen. Vele hoogtepunten van deze onbedorven regio kunnen eigenlijk alleen echt worden bewonderd vanaf de rivier. Bijvoorbeeld de spelonken en grotten die u in het landschap terugvindt kunt u goed bekijken vanaf het water, dat tevens ook heerlijk is om in te zwemmen. Een unieke ervaring die u echt moet meemaken is het varen langs de voet van de imponerende rotsen in Bouzies, en diegene die nog verder op ontdekkingstocht gaan, zullen de stad St. Cirq-Lapopie vinden, dat zich op de rotsen bevindt. Na het wonder van de rivierkloof gezien te hebben, neem dan de tijd om de wijngaarden en de vlaktes langs de oever te bekijken
Één van de oude wachttorens van de vesting La Popie. De toren staat net iets buiten de vesting en is nog in goede conditie.
Lopend langs de Lot zien we prachtige landschappen, zo ook hier nabij Camping de la Plage.
Aan de overzijde van de rivier ligt Le Port en het station van Le Port/St.Cirq Lapopie. De spoorlijn tussen Capdenac en Cahors loopt hier pal langs de rivier. Later zullen wij hier onze voetsporen achterlaten.
Terwijl wij langs de Lot richting Camping de la Plage lopen komt op de rivier Michael weer aanvaren met de boot. Wij groeten alle opvarende vanaf de oever en Michael beantwoord met een flink getoeter uit de scheepshoorn.
Als we op de parking pal naast Camping de la Plage aankomen kijken we tussen de bomen door naar St.Cirq Lapopie. Helaas is er door de zon behoorlijk veel tegenlicht maar met de telelens kunnen we toch deze mooie plaat schieten.
We staan aan de oever van de Lot, naast Camping La Plage en steken hier rivier de over richting Roucayral
Opweg richting Roucayral en Le Port voor een nieuwe klim in ons parcours voor deze dag. Na Le Port en Le Mas trekken we de heuvels tegenover St.Cirq Lapopie in.
We staan op de brug over de Lot en kijken uit op de rivier. Links ziet u het strandje en de ligweides van Camping La Plage liggen. Een fraai en groen ogende kampeerterrein direct aan de rivier de Lot.
Aan de rechterzijde zicht op de Lot en het landschap, gezien in de richting van Cajarc. Deze natuurlijke spiegel laat zich vandaag van zijn allerbeste kant zien.
We lopen richting Le Port via een boerenpad langs de Lot, rechts staat het mais nog op het land. In de uiterwaarden langs de rivier liggen zeer vruchtbare landdelen waar de boeren in de omgeving dankbaar gebruik van maken.
Over de D662 die tussen Cahors en Cajarc zijn wel langs de Lot zoekt lopen wij richting Le Port, een zeer kleine gemeenschap aan de overzijde van St.Cirq Lapopie.
Langs de D662 ligt ook de spoorlijn die vanaf Cajarc richting Cahors loopt. Over dit deel van deze spoorlijn is geen actief treinverkeer meer aanwezig. Wij maken van de gelegenheid gebruik om onze tocht via een aantal delen van deze spoorlijn voort te zetten. Hier bij Le Port ligt het traject tussen de D662 en de Lot, op een aantal plaatsen kruist het ook de departementale weg.
De dames onder ons volgen de D662, terwijl ik de route opneem via de oude spoorlijn bij Le Port. Straks ontkomen ze er echt niet meer aan en zullen ze moeten kiezen, zwemmen of de spoorlijn HiHi ben benieuwd ?
Vanaf de spoorlijn zicht op de Lot en de stroomkanalen die dienen voor aandrijving van een voormalige watermolen.
Nadat ik het spoor weer heb verlaten valt aan de overzijde van de D662 mijn oog direkt op de oude Citrôen in de tuin van een kleine groothandel voor decoratie materialen. De Citroën 2CV AZU is een bestelauto, met een onderstel dat veel lijkt op dat van een Citroën 2CV. Ook de motor en het interieur van de AZU en latere AK's komen veel overeen met die van een 2CV. De besteleend zoals deze in de volksmond genoemd wordt was vooral bedoeld als bedrijfswagen om goederen te vervoeren. De meeste nog rijdende AZU's en AK's zijn tegenwoordig omgebouwd tot kleine camper of worden door liefhebbers tot een rijdend museum gerestaureerd.
De Citroên 2CV AZU blijkt eigendom te zijn van Le Gourmet Quercynois in St.Cirq Lapopie, een gezellig maar erg goed restaurant. We zijn er eerder deze morgen langs gelopen.
Nog even één plaatje toe, kon het niet laten om ook van deze kant nog even een opname van de mooie machine te maken. De rest is reeds verder gelopen dus ik moet fff in de benenwagen om weer bij te raken. Ben ik bijna bij de groep, kom ik tot de ontdekkiing dat de wandelkaart nog op het muurtje bij de 2Cv ligt. Toch nog maar ff een sprintje heen en terug, want zonder de kaart is het ook niet je van het. Op naar Le Mas.
We passeren de nu al geliefde spoorlijn die straks ongetwijfeld na jaren weer een dieseltje op de rails krijgt. Zal het licht ooit nog op rood gaan ?
We lopen via l' Ile naar het iets hoger gelegen Le Mas. De zon schijnt volop en maakt deze dag tot een ongekend hoogtepunt in de wandelweek. We zoeken hier in Le Mas maar eens even een leuke picknick plek voor de middaglunch.
Voor een oude boerenschuur zetten we ons in het gras en genieten van een overheerlijk lunchpakket welke Sabine met Gwen en Kénan deze morgen voor ons hebben gemaakt. Het smaakt heerlijk en eerlijk gezegd was ik er ook aan toe.Voor het mooie had er op deze bijzonder mooie dag ook een flesje rode wijn in de rugzak gemoeten maar ja die houden we tegoed als we terug zijn op Les Poujades in Laval.
Tijd voor elkaar, is het geen sprookje?
Marjon kan er geen genoeg van krijgen en is voor allen onbereikbaar. Hallo we gaan vertrekken hoor, we hebben nog een aantal kilometers en een klimmetje voor de boeg.
Le Mas - Lot
De kalkhoogvlaktes van Lot met o.a. Causse de Limogne, Quercy Blanc en de Causse de Gramat liggen gemiddeld 300 à 400 meter boven de zeespiegel, behalve op de plaatsen waar het rivierwater diepe en grove kloven heeft uitgesneden in de kalksteenhoudende grond. Lot ligt volledig in het gebied "Le Quercy" dat ook wel "La terre des merveilles" wordt genoemd. Al met al een prachtig en ook zeer afwisselend landschap.
In het land bij Le Mas komen we langs een groot landbouwbedrijf waar niet zo lang geleden het mais van het land is gehaald. Opvallend voor deze regio is dat de kolven die van het land worden gehaald in grote korven langs de akkers worden gedroogd. Hier bij Le Mas staat een grote opstelling van deze korven gevuld langs onze wandelroute.
Mais kolven in de droogkorven bij Le Mas - Lot.
Mais wordt gedroogd langs de akkers bij Le Mas - Lot.
Vanaf Le Mas kijken we in de richting van de Lot tussen St.Cirq Lapopie en Bouziés.
We zijn ondertussen al een behoorlijk stukje verder en hebben de klim naar Les Carbonnieres achter de rug. We lopen op een hoogte van 286 meter en naderen Le Peyry. Vanaf de bergrug krijgen we zicht op St.Cirq Lapopie wat op behoorlijk afstand recht voor ons ligt. Met de telelens kunnen we het dorpje boven op de rots zien hangen, geheel rechts op de foto de rost met het uitzichtpunt La Popie.
Achter ons Les Carbonnieres, de bergrug waarover we vanuit Les Mas naar boven zijn geklommen.
Over een mooie begroeide omgeving begeven we ons vanaf Le Peyry richting Pech du Mas. Het pad ligt recht over de top van de bergrug en laat bij open plaatsen zo nu en dan prachtige uitzichten zien.
Vanaf de middeleeuwen begonnen de bijenkorven hun intrede te doen in Europa. Veelal hadden gebieden in de lage landen hun eigen specifieke traditionele bijenkorf. De meeste bijenkorven werden uit (rogge)stro of buntgras vervaardigd. Maar ook werden wilggentenen gebruikt zoals in Brabant en in Limburg. Korven werden ook wel besmeerd met koemest of leem. Aan de binnenkant werden ze gespijld. De spijlen bovenin de korf gaven richting aan de raatbouw, en de spijlen dwars door de korf gaven stevigheid aan de door de bijen te bouwen raten (en aan de korf). De spijlen werden vaak gemaakt van eenjarige takken van de Hondskers. Ze kregen aan één kant een punt om ze goed door het stro te kunnen duwen. De stompe achterkant van de spijl moest niet geheel in het stro verdwijnen, want dat maakt het later weer verwijderen van de spijlen (als de raten weer moesten worden uitgebroken) een stuk lastiger.Het nadeel van bijenkorven was dat het verwijderen van de honing gepaard ging met schade aan het broed en aan de bijen. Vaak werden de korven beschadigd met het oogsten en moesten de bijenkorven regelmatig gerepareerd of vervangen worden. Een bijenkorf werd vroeger altijd gemaakt door een speciale ambachtsman: de bijenkorfvlechter.
Onderweg naar Pech du Mas horen we een vliegtuig, in eerste instantie zien we hem niet want de strak blauwe lucht is zo fel dan men er vanuit de bossen moeilijk tegenin kan kijken. Na wat speurwerk op een open plek langs het pad zie ik hem gaan en maak deze opname.
Zicht op de omgeving en het stroomdal van de rivier Lot.
Departement Lot (vroegere provincienaam was Quercy) is een Frans departement, gelegen in de regio Midi-Pyrénées. Het departement grenst aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en de Dordogne.
Het departement Lot heeft een oppervlakte van 5217 km2.
Het wandelpad van Le Peyry naar Peche du Mas. Een mooi en breed pad met afwisselende omstandigeheden, bos,weidelandschap en weilanden tussen gestapelde stenen muurtjes.
Zicht vanaf de bergrug van Le Bouygues op St.Cirq Lapopie.
Koolzuurhoudend regenwater lost het calciumcarbonaat in het kalkgesteente op, waardoor kleine komvormige dalen of inzinkingen ontstaan, de zogenaamde ‘cloups’ of ‘dolines’. Als regenwater via spleten in de bodem wat dieper de grond indringt, dan ontstaan door uitschuring en oplossing van het rotsgesteente natuurlijke karstputten en kloven die ‘edzes’ of ‘eidges’ genoemd worden in Lot. Het in de grond gesijpelde regenwater heeft in de loop der tijd onderaardse gangen uitgeschuurd, waarna al dat water samenkomt in een al of niet snelstromende rivier. Deze rivieren bevatten soms schurende materialen, verbreden hun bedding en storten vaak als een waterval naar beneden. Bij langzaam stromende rivieren ontstaan stroomopwaarts door kalkafzetting natuurlijke dammen, de ‘gours’. Soms komt het voor dat een rivier zo langzaam stroomt dat het water verkalkt. Men spreekt dan van een versteende rivier.
Soms lost de kalkkorst boven het ondergrondse water verder op, waarna het gewelf afbrokkelt en er een koepel ontstaat. De top van deze koepel ligt dicht tegen de grondoppervlakte aan en als het koepelgewelf te dun wordt, kan het instorten en ontstaat er een enorm gat, een kloof of ‘gouffre’. Het mooiste voorbeeld van zo’n gouffre is te zien bij de Grand Dôme de Padirac of Gouffre de Padirac.
In sommige grotten zorgt neerdruppelend water voor het ontstaan van grillige kalksteenformaties in de vorm van o.a. pegels, piramiden en draperieën:
Stalactieten: hangen aan het gewelf van een grot, meestal hol en puntig
Stalagmieten: ontstaan op de bodem van een grot, meestal massief en afgerond
Zuil: stalactiet die tegen een stalagmiet aangroeit
Excentrieken: zeer fijne, zijdeling uitgekristalliseerde, naaldvormige stalactieten of stalagmieten (max. 20 cm)
Bij Pech du Mas maakt het parcours een grote cirkel rond de top van de berg. Als we bij een kleine open plaats in het bos aankomen zien we rechts van ons een laadbak van een oude vrachtwagen in het struikgewas staan. Dit vraagt om nader onderzoek.
Als ik de bramenstruiken en alle boomtaken gepasseerd ben kom ik bij de cabine van de vrachtwagen. Aan het model te zien denk ik meteen aan één van mijn minatuurvrachtwagens uit mijn eigen verzameling, dit zal toch niet waar zijn, een UNIC hier in de bossen bij Peche du Mas in de Lot.?
Aangekomen bij het front van de cabine kan ik mijn vermoeden bevestigen het is inderdaad een Unic. Unic was een Franse autofabrikant en werd opgericht in 1906 door Georges Richard. De Société Anonyme des Automobiles UNIC werd opgericht en was gevestigd in Puteaux. De vrachtwagen productie werd in die tijd opgestart. In 1922 stierf Georges Richard de oprichter van het bedrijf. Zijn trouwe medewerkers zetten het bedrijf voort. In 1930 verschenen nieuwe modellen met 8 cilnder motoren op de markt.
In 1938 werd de personenauto productie van het bedrijf gestaakt, vanaf dat moment concentreerde UNIC zich op de vrachtwagen productie, het werd daardoor één van de meest toonaangevende vrachtwagens in Frankrijk. In 1966 werd het bedrijf overgenomen door het Italiaanse FIAT concern, en uiteindelijk in 1975 samengevoegd tot het hedendaagse en nog seeds actieve IVECO.
In 1975 werd een holding met de naam IVECO opgericht voor vrachtwagen en bussen merken zoals FIAT, OM, Lancia, UNIC en Magirus. In Frankrijk bleef het merk nog lange tijd als IVECO-UNIC SA op de markt. In 1992 werd dit omgedoopt als IVECO France SA. In 2003 verhuisd het hoofdkantoor van de organisatie van Villejuif naar Boisy St.Leger. De UNIC hier in de bossen heeft diens gedaan als vee transport wagen. De carrosserie laad dit goed zien. Ik ga eens even proberen om door de bramenstruiken richting de cabine te komen.
Het is gelukt zonder kleerscheuren bereik ik de cabine van de UNIC. Als ik via de velg even hogerop ben geklommen kijk ik door het zijraam van de vrachtwagen op het instrumentenpaneel. Dit is wel een zeer speciale ontmoeting met een Franse vrachtwagen uit het verleden. Het gaat hier waarschijnlijk om een UNIC MZ124 uit de begin jaren 60.
Nog één keer kijk ik naar deze UNIC, het was weer een fantastische ontmoeting met een stuk Franse historie hier in de bossen nabij Conduché - Lot.
We zijn rond Pech du Mas gelopen en hebben de afdaling richting Conduché achter de rug. We lopen nu langs de oever van de Célé die hier uitmondt in de Lot. De Célé is een zijrivier van de rivier de Lot. De rivier stroomt in het departement Lot, in de regio Midi-Pyreneeën. Hij stroomt langs de grotere plaatsen Bagnac-sur-Célé en Figeac. De Célé heeft net als de Lot een breed dal uitgesleten door het glooiende landschap.
De D662 gaat hier komend vanaf Bouziés onder de bergrug door richting Tour de Faure. Wij steken hier de weg over en lopen nog wat verder richting de oude spoorlijn.
Onder de spoorbrug over de Célé maken we deze foto. we zijn hier bij het talud wat ons omhoog moet brengen naar de spoorlijn zelf. We gaan hier tussen de rails van de oude lijn verder richting Conduché en steken via de spoorbrug de Célé over.
De spoorlijn komt iets voor de brug uit de bergrug La Bouygue vandaan en heeft ongeveer 500 meter onder de rotsen door gelopen. We staan midden op de spoorlijn en kunnen de andere zijde van de tunnel goed zien.
Als ik me 180 graden omdraai kijk ik direct uit op de spoorbrug bij Conduché. De groep staat al midden op de brug en kijken uit op de Célé. In dit deel van de spoorlijn tussen Cahors en Capdenac reden in 1980 voor het laatst passagier treinen, voor vracht werd het traject in 1989 gesloten.
Ook de Célé is vandaag spiegelglad en vormt een prachtige natuurlijke spiegel. We kijken stroomopwaarts, in de richting van het Chateau Condat.
Pont du chemin de fer de Conduché (Quercyrail)
Op de knieën bij Conduché. Chris maakt hier zijn opname voor op zijn eigen Wikiloc pagina's.
Ik had het reeds eerder aangekondigd en het gebeurd ook gewoon! Één van onze diesels, in dit geval "Beertje" staat op de rails bij Conduché.
Zicht op de spoorlijn die via een lange tunnel door de Falaises de Coudoulous is gemaakt.
Dat de spoorlijn al enige jaren niet wordt bereden is op diverse plaatsen terug te vinden. Op veel delen zijn de bielzen onder de rails vandaan getrokken en liggen gekruisd op het spoor. Ook de vele tunnels in dit traject zijn op diverse plaatsen dichtgegroeid met struikgewas en grassen. Er wordt gesproken over herstel, maar ook zijn er opties besproken om eventueel een fiets of wandelpad aan te leggen op het traject. Dit laatste zou het toerisme in de omgeving op een nieuwe manier een impuls geven.
La Gare - Conduché. Via de oude spoorlijn bereiken we het voormailge station van Conduché. Het gebouw staat er nog in volle glorie. Aan de buitenzijde herinneren er veel details aan het verleden. Zo vinden we nog nagenoeg alle naamsborden terug die de entrées aangeven van de diverse ruimtes in het station.
Gare chemin de fer Conduché
De toegang tot het kantoor van de stations chef bij het station van Conduché.
Het bagage depot van het station te Conduché
De Salle d'Attente (wachtkamer) van het staion in Conduché.
Bij het station kunnen we door extreme begroeiing van struiken en planten de spoorlijn niet verder volgen. We besluiten hier om via een pad richting de D662 te lopen waarna we via een boerenpad links van ons weer ricihtng de spoorlijn kunnen terukeren. Dit alles gebeurt op een schiereiland tussen de rivierarmen van de Lot en de Célé.
Over het weiland bereiken we de volgende spoorbrug in het traject van de spoorlijn tussen Cahors en Capdenac. Deze lange brug over de Lot is voor ons een prima mogelijkheid om buiten de bestaande weg om (D662) terug te kunnen keren naar ons startpunt in Bouziés.
Pont Chemin de fer - Bouziés (Lot)
Vanaf de spoorbrug over de Lot hebben we nu een werkelijk schitterend uitzicht op de Falaises de Bouziés en het daardoor aangelegde Chemin de Halage. De weerspiegeiling van de rotswanden in de Lot is op dit moment fantastisch mooi.
Pont chemin de fer over de Lot bij Bouziés. Via deze lange spoorbrug over de Lot naderen wij ons eindpunt bij Bouziés weer. Het is een mooie ervaring om via de oude spoorbrug de Lot over te steken. Anja heeft het niet zo op dit soort passages en kijkt regelmatig vragend achterom. Komt er echt géén trein meer aan over deze lijn. ?
Vanaf de spoorbrug zien we de falaises langs de D662 ter hoogte van de jachthaven van Bouzies. De zon verlicht de rotswanden met een mooie zachte gele kleur.
Pont Chemin de Fer - Bouziés Lot
Alvorens we de bebouwing van Bouziés weer bereiken wandelen we door een kloof die ten behoeve van de spoorlijn in de rotsen is aangelegd. ook hier begint de begroeiing de overhand te krijgen en heeft aandacht nodig. Ik hoop van harte dat het lukt om van dit unieke stukje Lot een wandel en fietspad te kunnen gaan maken. Er zullen dan in de toekomst meerdaagse wandel en fietstochten op de spoorlijn kunnen worden georganiseerd.
Op dit overzicht is op een redelijke manier te zien hoe onze tocht van vandaag eruit heeft gezien. We starten in Bouziés, aan de zuidkant van de Lot. Via de falaises trokken we langs de oevers naar St.Cirq Lapopie. Hiervandaan langs de Lot richting Roucayral (Tour de Faure). Hier slaan we links af en volgen de rivier tot iets voorbij het station van Le Port/St.Cirq Lapopie. Hier trekken we omhoog de heuvels van Le Bouygue in. door de bossen wandelen we ricihting Peche du Mas, gelegen iets ten oosten van Conduché. Via een spoorbrug over de Célé komen we op het schiereiland tussen twee rivieren. Over de spoorbrug bij Bouziés verlaten we dat schiereiland weer en keren terug in het dorp bij de marktplaats.
Samen met "Beertje"zit ik in de opening van de achterklep om de wandelschoenen uit te trekken. Al eerder deze week maakten wij in een dolle bui een foto van onze voeten met daaromheen dezelfde wandelsokken, toen was het links, dan nu maar samen met links en rechts. Maar van wie is nu wat ?
Na een werkelijk geweldige dag verlaten we Bouziés over de hangbrug die het dorp met de buitenwereld verbindt. Vanuit de auto maken we nog snel even deze foto op de hangbrug, links het Chateau d'Anglais met zijn ingang tot een mooi en vooral groot grottenstelsel.
Au Revoir Bouziës
Over de D662 rijden we in de richting van Cahors. onderweg praten wij over deze heerlijke dag in de Lot, en hoe wij door onze vriend Michael zijn gefilmd in het Chemin de Halage. Een weer fantastisch ogenblik in onze toch al rijke galerij met wandelmomenten en ervaringen.
Onderweg passeren we Vers en zien Michael Mattig-Gerlach in zijn boot over de rivier richting Cahors varen. Op de eerste de beste parkeerplaats rechts van de weg gooien we het anker uit en stoppen om te kijken of Michael ons wederom over de Lot zal passeren, Anja en Diana krijgen achter ons de schrik van hun leven, maar goed we staan stil. We staan net iets voorbij de brug over de Lot bij Vers en zien onder de brug door dat Michael zijn boot in Vers zelf aan de steiger afmeerd. Links op de foto zien we nog net de boeg van de cruiser waarmee Michael over de Lot richting Cahor aan het varen was. Jammer maar het is helaas niet anders. Het had leuk geweest Michael om je ook op onze terugweer nog even te kunnen uitzwaaien, het is helaas niet gelukt. Wij hopen dat je het stukje film met het interview aan ons wilt opsturen, zou wel erg leuk zijn. We vonden het erg leuk je te hebben mogen ontmoeten. Tot ziens Michael.
Na deze supergave wandeling in de Lot zijn we opweg terug richting Domaine Les Poujades, waar Sabine,Gwen en Kénan vast zijn begonnen met de voorbereidingen van het avondeten. We zijn wat later als de planning was en zullen maar even snel onder de douche springen voor dat we aan tafel gaan om alle gebeurtenissen met de Familie Flageul te kunnen delen. Op de D820 nabij Frayssinet maak ik vanuit de Landrover van Chris deze foto van de lucht tijdens de ondergaande zon.