Bouziés - Chemin de Halage - St. Cirq Lapopie - Conduché
We zijn in het departement Lot en wel in Bouziés, een klein dorpje aan de oever van de rivier Lot ten oosten van regiostad Cahors. We gaan vandaag vanuit deze plaats vertrekken voor een wandeling van bijna 15 KM. door de omgeving. We komen als hoogtepunt o.a. St.Cirq Lapopie tegen, één van Frankrijks mooiste plaatsen. Verder steken we 2x de Lot over en passeren we de monding van de rivier Célé nabij Conduché. Vanege de schoonheid van dit gebied en het grote aantal hoogtepunten in deze wandeltocht hebben we een zeer uitgebreide fotoreportage gemaakt wel over 2 delen is verspreidt, aan het einde van deze reportage klikt u gewoon op vervolg voor de voortzetting van de visuele tocht. Uiteraard hebben wij ook weer een GPS track gemaakt van deze tocht zodat u de route kan downloaden voor gebruik op uw eigen toestel. Voor de bezoekers welke liever de IGN kaart willen gebruiken bestaat er de mogelijkheid om de bijbehorende kaart te kunnen bestellen via onze webshop. Wij wensen u veel plezier in de omgeving van St.Cirq Lapopie en de Lot. We vertrekken vanaf de parking bij de jachthaven in Bouzíes, vanuit Cahors over de hangbrug linksaf en na een paar honderd meter ziet u links de parking liggen.
Vanaf de parking lopen we terug richting de hangbrug van Bouziés, rechts van ons zien we de kerk van het dorpje aan de Lot.
Voordat we vertrekken richting het beroemde jaagpad van Bouziés lopen we nog even de hangbrug op om van het uitzicht op de Lot te kunnen genieten. Het is vroeg in de morgen als de zon langzaam achter de bergrug vandaan komt. Er was wat nachtvorst afgelopen nacht de temperatuur ligt nu nog rond het vriespunt als we de brug opstappen.
Op de brug kijken we recht tegen het beroemde Chateau des Anglais aan. De muur met de kantelen waar we tegenaan kijken dient ter afscherming van de ingang van een grot. Het geheel stamt uit de 14e eeuw.
Chateau des Anglais - Bouziés (Lot)
Vanaf de hangbrug bij Bouziés kijken we vroeg in de morgen uit op de Lot en de jachthaven van het dorpje. Op de achtergrond zien we in de haven enige drukte bij het inladen van een Lot cruiser. Zullen die mensen nu nog op vakantie gaan ??
Tewijl we terug lopen richting de dorpskern zien we links van ons grote dampwolken vanaf het wateroppervlak van de Lot tegen de rotswanden oprollen, een fantastisch schouwspel.
We komen aan op het jaagpad (Chemin de Halage), een pad wat in vroegertijden is aangelegd om trekschuiten door de kloof te kunnen verslepen. Tussen Bouizés en St.Cirq Lapopie is in de rotswanden langs de Lot hiervoor een pad van ruim één kilometer lengte gehakt. Deze Chemin de Halage is hier langs de Lot een zeer bijzonder wandelpad geworden, wij gaan er voor u met de camera doorheen en zullen er een prachtige reportage van maken.
Bouziés (Lot) nabij de start van het wandelpad richting St.Cirq Lapopie via het Chemin de Halage.
Start van het Circuit Chemin de Halage in Bouziés.
Hangbrug over de Lot bij Bouziés, met op de achtergrond de rotswanden van Le Payroulet met het Chateau des Anglais.
Bouziés - Lot (46)
Al na enige minuten passeren we de oude spoorlijn die vele kilometers door het dal van de Lot de rivier volgt. Vanmiddag aan het einde van onze wandeling zullen wij over deze spoorbrug terugkeren naar Bouziés.
Chemin de fer - Bouziés
We komen aan bij de rotsformaties langs de Lot waardoor het oude jaagpad ( Chemin de Halage) is aangebracht. Tussen deze rotsen wringt zich bovenin ook de D40 welke u van Bouziés naar St.Cirq Lapopie brengt.
Rotsformaties aan het begin van de Chemin de Halage bij Bouziés.
Langs het wandelpad passeren we deze rotswand waarlangs wortelstelsels van klimplanten en een boom de dienst uitmaken. De wortels zijn in en rond een groot deel van de rotspunt gegroeid en hebben het geheel vollédig in hun macht.
De hoogvlakte wordt op verschillende plaatsen doorsneden door diepe rivierdalen: de rivieren liggen tot 100 meter lager dan de hoogvlakte, wat van tijd tot tijd indrukwekkende uitzichten op kan leveren. De rivier de Lot is een duidelijk voorbeeld van zo'n diepliggende rivier. Langs de oevers van de rivier zijn op vele plaatsen ingangen van grotstelsels bloot komen te liggen.
Rotsformaties aan het begin van de Chemin de Halage bij Bouziés.
Nog steeds brand de zojuist opgekomen zon op het koude wateroppervlak van de rivier bij St.Cirq Lapopie, voor ons zien we nog steeds de dampwolken uit de vallei omhoog komen.
We lopen gestaag verder en komen echt in de flessehals tussen de rotswand en het uitgehakte wandelpad terecht. Het mooie weer zorgd voor uitstekende wandelmogelijkheden op deze dag. Het is tevens windstil en dat maakt het zeer aangenaam hier op het Chemin de Halage.
Diana zoekt het al vroeg in de morgen hogerop tijdens onze trip naar St.Cirq Lapopie. Deze rotswanden lenen zich uitstekend voor de klimsport. Op een aantal plaatsen zijn zelfs al klimtouwen aanwezig.
Na er al een aantal jaren van een afstand naar te hebben gekeken is het er dit jaar toch van gekomen, een wandeling door en over de Chemin de Halage tussen Bouziés en St. Cirq Lapopie.
Nou Diana ik kijk even met je mee omhoog en zie dat je nog even tegaan hebt voordat je boven bent. Succes Bikkeltje !
Chemin de Halage een geweldige ervaring.
We lopen hier eigenlijk op een fantastisch moment, het weer is geweldig goed, er is geen wind, de zon komt op en er hangt een hele fijne nevel boven de rivier, een ideaal moment om dit geweldige wandelpad in Frankrijk vast te leggen voor Frankrijk in Beeld. Ik wens een ieder die dit pad ook ooit eens gaat lopen eigenlijk de zelfde omstandigheden toe, dan beleefd u het pad op zijn mooist.
Op het plafond van het Chemin de Halage groeien diverse soorten varens. Het is er een prima leefomgeving voor deze planten. De varens vormen al zeer oude plantengroepen, waarvan fossielen bekend zijn uit het midden van het Devoon. In het Carboon was de groep zeer talrijk en vormenrijk. Hoewel de meeste van deze soorten in het Perm zijn uitgestorven, is de groep altijd nadrukkelijk aanwezig geweest; zie voor een overzicht fossiele varens. Er zijn duizenden verschillende soorten varens en varenachtigen die verspreid over de hele wereld voorkomen. In het bijzonder zijn ze overvloedig in regenwouden (tropisch of gematigd), omdat hier een van de belangrijkste vereisten aan de leefomgeving van de varen – vocht – is gegarandeerd.
Als we enige meters op het Chemin de Halage hebben afgelegd komt de Lot Cruiser ons voorbij varen die eerder deze morgen in de haven bij Bouziés aan het inschepen was. Met z'n allen kijken we naar de boot die ons passeerd over de Lot. Opeens roept één van ons Nou ja zeg die mensen op de boot zijn ons aan het filmen. Wij nog eens goed kijken en ja hoor er wordt gefilmd op de boot dus gelijk maar enthousiast alle handjes de lucht in.
Zicht op de Lot vanaf het Chemin de Halage tussen Bouziés en St.Cirq Lapopie.
Als ik me omdraai op het wandelpad verlicht de zon prachtig het Chemin de Halage.
Genieten hier ! Anja en Aiki opweg in het uitgehakte jaagpad langs de Lot.
Chemin de Halage - Lot
Even verderop vaart het jacht met de camera mensen de sluis in ter hoogte van de barrage in de Lot. De sluizen in de Lot zijn niet bemand maar gemakkelijk handmatig te bedienen. Vanwege de rivierstromingen raden ze deze tocht echter alleen aan indien u enige vaarervaring heeft. De Lot wordt bevaarbaar gehouden middels een serie van dammen en sluizen, zodat het hele jaar door op de rivier gevaren kan worden met schepen met een niet al te grote diepgang.
Chris, Ines, Anja, Diana, Marjon en Peter maken deze tocht in het departement Lot. we zullen via Bouziés over het Chemin de Halage naar St.Cirq Lapopie lopen. In het laatst genoemde dorpje maken we een kleine city walk en bezoeken we wat hoogtepunten.
Vanuit St.Cirq Lapopie wandelen we langs en over de Lot naar Roucayral. Hier gaan we links en zullen via het binnenland weer terugkeren richting Bouziés. Vlak voor Bouziés passeren we de Célé die even daarna uitmondt in de Lot. Nu eerst verder richting St.Cirq Lapopie over het Chemin de Halage.
Chemin de Halage - Lot
Vanaf het Chemin de Halage zien we de spoorbrug over de Lot bij Bouziés.
Varens in de rotswanden van het Chemin de Halage.
Zicht op de Lot iets voor St.Cirq Lapopie. Nevel komt het hele jaar voor, maar vooral in de lente of de herfst. We spreken van nevel als het zicht beperkt is door minuscule waterdruppeltjes. Deze waterdruppeltjes (of wolkendruppeltjes) zijn ca. 1 tot 10 micrometer groot terwijl een regendruppel typisch duizend keer zo groot is.
Chemin de Halage, een geweldig uitgehakte jaagpad in de rotswanden langs de Lot tussen Bouziés en St.Cirq Lapopie. Wat is een jaagpad? Dit is een pad langs een bevaarbare waterweg, dat het mogelijk maakt om een boot te kunnen voort trekken door een team, een dier, of zelfs door een arme man, langs een kanaal. Over de Lot werden de binnenschepen (platbodems typisch voor de streek), voortgetrokken in een konvooi, meestal voor transport van dieren of regionale producten.
In 1985, is als onderdeel van het renovatie project "bevaarbare Lot", door Daniel Monnier, een beeldhouwer uit Toulouse begonnen met de productie van een bas-reliëf uitgehouwen in de zijkant van het jaagpad. Dit reliëf strekt zich uit over ongeveer 10 meter lengte van de rotswand langs het Chemin de Halage. Het is een niet te missen stukje kunst op dit wandelpad.
Een mooie opname van het beeldhouwwerk in de rotswanden van het Chemin de Halage.
Terwijl wij met de gehele wandelgroep naar de prachtige vormen in de rotswand aan het kijken zijn worden we vanaf de linkerzijde benaderd door de filmploeg die ons eerder over de Lot voorbij voer. Met de camera op de schouder lopen de mensen naar ons toe stellen zich aan ons voor.
De mensen blijken de cameraploeg te zijn van het dagelijkse Duitse TV programma "Kaffee order Tee" van de omroep SWR Fernsehen. De redakteur Michael Mattig-Gerlach stelt zich keurig aan ons voor en vraagt ons waarom we hier in de Lot zijn en hoe we hier terecht zijn gekomen.
Chris Boogmans uit Schriek (Belgie), onze wandelende gps specialist staat Michael te woord. Michael vraagt Chris wat voor hem het makkelijkst is om te communiceren Duits of Frans ? Chris, die in Brussel en omgeving werkt spreekt een goed woordje Frans en geeft Michael aan dat dit wel de voorkeur heeft. Terwijl Chris en Michael werken aan het interview maakt de camera van Frankrijk in Beeld natuurlijk ook hier wat opnames van. Dit is wel heel speciaal wat ons hier overkomt op het Chemin de Halage langs de Lot.
Terwijl we met de camaraploeg rondlopen naderen we het einde van het uitgehakte jaagpad langs de Lot. Het pad komt uit bij de sluis die naast de barage in de Lot ligt. De boot van Michael en zijn crew ligt op dat moment in de sluis en wordt opgeschut. Schutten is het proces waarbij een schip zich in een schutsluis tussen kanaalpanden met verschillend waterniveau kan verplaatsen. Van laag naar hoog heet opschutten, van hoog naar laag heet afschutten.
Het interview met onze groep zit erop en Michael vraagt ons het pad te vervolgen zodat we nog even gefilmd kunnen worden als we met ons allen het laatste stukje van het Chemin de Halage aflopen.
Een mooi uitzicht op het Chemin de Halage bij Bouziés.
Sluis bij het Chemin de Halage langs de Lot.
Sluis bij het Chemin de Halage langs de Lot bij Bouziés.
Onze groep staat nog bij de sluis te praten met Michael en zijn crew. Michael en zijn leden zijn de Lot cruiser aan het schutten en wachten op het moment dat de deur kan worden geopend, zodat zij verder kunnen varen richting St.Cirq Lapopie.Ondertussen wisselen Chris en Peter de visitekaartjes uit met Michael en spreken af om foto's en film eventueel met elkaar te kunnen gaan delen.
Michael Mattig-Gerlach leuk je ontmoet te hebben tijdens de wandelweek van Frankrijk in Beeld in het departement Lot. Wens jullie veel succes met "Kaffee oder Tee" en we houden contact.
Vielen Dank für diesen großen Augenblick in Bouzies.
Via een zijkanaal verlaten de rivier cruisers de sluis en kunnen hun tocht over de Lot vervolgen.
Bij de sluizen langs de Lot zijn geen sluiswachters meer aanwezig. De schippers van de Lot Cruisers moeten hun boot zelf schutten in de sluizen langs de rivier. Bij iedere sluis staan grote borden met een gebruiksaanwijzing,dit moet de schippers helpen bij het bedienen van de sluis.
De sluisdeuren zijn geopend en Michael kan zijn tocht langs de Lot gaan vervolgen. Wij zetten koers richting St.Cirq Lapopie en groeten onze vriend van de SWR.
Over een aantal uiterwaarden langs de Lot vervolgen wij onze tocht. We lopen ondertussen bij Castan en zullen het weiland verlaten bij deze hameau.
Over het land bereiken we Castan, een kleine hameau met een paar huizen tussen Bouzíes en St.Cirq Lapopie. op deze prachtige dag eind Oktober is het volop genieten op het wandelpad langs de Lot.
Tegenover Castan zien we de loodrecht uit het water opstekende rotswanden van Coudoulous liggen.
Bij de rivier staat in een oude container deze waterpomp, welke in de droge tijd de landerijen van water uit de Lot moet voorzien.
Landerijen nabij Castan, een kleine hamaeu langs de oever van de Lot.
Hey de zon schijnt hoor, zullen jullie die muts en handschoen niet eens in de rugzak doen.! Diana en Marjon hebben het koud, het wordt tijd voor enige inspanning die de temperaturen zal doen oplopen. Chris al een klim in aantocht ?
Een ezel in het land bij Castan. Het zal niet de enig zijn tijdens deze wandelweek in de Lot, er zullen er nog vele volgen.
Daar is er weer ééééénnnn. Een R4 in het land bij Castan. De Renault 4, ook wel bekend als de R4 was een auto die tussen 1961 en 1993 werd geproduceerd door de Franse autoproducent Renault. Het was de eerste voorwielaangedreven personenauto van Renault. In Frankrijk spreekt men van de 4L (uitgesproken als “Quatrelle”), wat weer “4 vleugels” betekent.
Castan - Lot
Dit wordt de wandelweek van de badkuipen, speciaal voor onze wandelmaat Jan van Brussel, die door een ongelukje in de badkuip helaas niet van de partij kon zijn tijdens deze week in de Lot. Wij denken aan Jan, bij iedere badkuip die we tgenkomen. Het wordt nog erger als ene Zwarte Madonna ons een badkuip laat meenemen op het wandelpad.!
Le Pigeonnier; Het Franse woord voor duiventil is pigeonnier of colombier. In sommige Franse provincies, in het bijzonder Normandië, de duiventillen werden gebouwd van hout in een zeer gestileerde manier, Steen was de andere populaire bouwmateriaal voor deze oude duiventillen. Deze stenen structuren werden meestal gebouwd in rond, vierkant en af en toe achthoekige vorm. Een deel van de middeleeuwse Franse abdijen hadden zeer grote stenen duiventillen op hun terrein. Hier bij Castan staat een prachtige ronde duiventil in de heuvels.
Kijk daar Chris, heeft de alternaieve route gevonden die Marjon en Diana op temperatuur moet brengen, we gaan St.Cirq Lapopie aanlopen via het Parcours Sportif. !
Ja kijk daat staat het Parcours Sportif, nog 400 meter tot in het centrum van St.Cirq Lapopie, dat moet goed te doen zijn. Kom op we gaan voordat ze zich weer bedenken.
Het smalle Parcours Sportif klimt direkt via de flanken van een rotswand omhoog naar het dorpje wat zich hoog op de kliffen boven de Lot bevindt. Een stevige klim, maar opzich wel goed te doen.
Haverwege dit Parcours Sportif krijgt u links een uitkijkpunt over de Vallei van de Lot. U moet hier eventjes van het pad af de rotsen op voor het beste resultaat.
Als ik omhoog kijk zien we daar tegen de zon in het silhouet van St.Cirq Lapopie liggen, nog een paar honderd meter klimmen en dan gaan we genieten van één van de mooiste gelegen dorpjes in Frankrijk. Nu eerste even genieten van het uitzicht op de Lot.
Uizicht op de vallei van de Lot bij Saint Cirq Lapopie, gemaakt vanaf het parcours sportif.
Uizicht op de vallei van de Lot bij Saint Cirq Lapopie, gemaakt vanaf het parcours sportif.
Via een smalle passage bereiken we het dorpje. Vanuit het nog donkere struikgewas dringen we St.Cirq Lapopie binnen en staan op nagenoeg enkele meters van het Office de Tourisme in het dorp.
Office de Tourisme
Saint-Cirq-Lapopie / Pech-Merle
Place du Sombral - 46330 ST CIRQ LAPOPIE
Téléphone: 0033 5 65 31 31 31
Fax: 0033 5 65 31 34 30
e mail: info@saint-cirqlapopie.com
Internet : http://www.saint-cirqlapopie.com/
We zijn in Saint Cirq Lapopie, een parel van een dorpje gelegen in het departement Lot. Hoog boven de rivier is het middeleeuwse dorp spectaculair verweven met de rotsen. Het centrum bestaat uit kleine en hellende geplaveide straatjes, gotische gevels, versterkte poorten en... klimrozen. Het imponeert door zijn harmonie.
Saint-Cirq-Lapopie was ooit getuige van een bloeiende riviervaart en stond bekend voor zijn houtdraaiers. Het staat integraal op de monumentenlijst en telt 13 historische gebouwen. Het dorp kon niet enkel zijn erfgoed behouden, maar ook zijn charme. In de schaduw van de poorten verstoppen zich winkeltjes, restaurants en cafés voor de zuiderse zon. Wij gaan eens op onderzoek in dit geweldige mooie dorpje en zullen de camera weer in de aanslag houden om al het fraais voor u in beeld te brengen.
Rechts van ons de eerste bebouwing van St.Cirq Lapopie, je voelt hier meteen dat dit dorpje iets speciaals uitstraalt, dit gaat een mooi uitstapje worden tijdens deze wandeling. Het dorp ligt op de top van een steile rots circa honderd meter boven de rivier de Lot. De plaats is bereikbaar via de D 662. Het centrum met smalle en steile straatjes met vakwerkhuizen is niet per auto bereikbaar. Het dorp is altijd al in trek geweest bij schilders en kunstenaars. Op 26 juni 2012 werd, in een speciale uitzending op France 2, het dorp door de Franse televisiekijkers verkozen tot "Le village préféré des Français".
Vanuit het dorp zien we hem al liggen, de rots La Popie, ruim honderd meter boven de loop van de rivier de Lot stond hier in de 7e eeuw de Gallo romeinse villa Pompejac, wat later werd verbasterd tot La Popie. Later is het gehele dorp naar deze villa vernoemd. We gaan straks een kijkje nemen op de rots.
We staan op het Place du Sombral en kijken uit op de mooie voorgevel van Salon de Thé Lou Faouré.
Place du Sombral - St.Cirq Lapopie.
We staan op het Place du Sombral en kijken uit op de mooie voorgevel van Salon de Thé Lou Faouré.
Vanaf het Place du Sombral loop ik samen met Anja langs het Office de Tourisme naar het toegangspad wat ons naar de top van La Popie moet brengen. Het is prachtig mooi weer op deze herfstdag in 2012 dus een mooi en helder uitzicht moet zich boven prijsgeven. Ik ben reuze benieuwd.
Zodra we wat hogerop langs het pad lopen en boven de daken van o.a. het Office de Tourisme uitkomen maak ik de eerste opnames van het dorp. we kijken uit op de gevels van de huizen die langs de toegang van het Parcours Sportif zijn gebouwd.
In de dertiende eeuw bouwde de Familie Cardaillac in de directe omgeving een kasteel dat als onneembaar bekend stond; de Engelsen slaagden er dan ook niet in om het tijdens de Honderd jarige oorlog te veroveren. Vanaf het uitzichtpunt bij het kasteel heeft u een prachtig uitzicht op de vallei van de Lot. Links van ons zien we nog resten van het kasteel.
Zicht op St.Cirq Lapopie.
Ten zuiden van het kasteel zien we de Eglise St.Cirq, een mooie gotische kerk uit 1522. We zullen de kerk straks een bezoek brengen. Recht boven het dak van de kerk zien we aan de horizon Roucayral, het dorpje waar we straks de Lot oversteken en langs de oevers lopen naar Le Port en vandaar uit de heuvels in trekken richting Pech Long.
Zicht op de Vallée du Lot. De vallei van de Lot maakt stroomopwaarts een reeks bochten waar allerlei plezierboten door varen. Langs beide oevers lijken de kliffen, hoog en wit, naar elkaar toe te neigen. Ze omknellen de rivier die hier en daar is opgefrist met weiden en bomen. Soms is de weg in de vallei uitgehakt in de rotsen. Hij volgt een fascinerende waterloop die bij de mooiste riviertrajecten van Frankrijk hoort. De tocht vanaf St.Cirq Lapopie via Bouziés naar Cahors is ook zeker de moeite waard om op uw gemak te maken. Vergeet niet zo nu en dan eens te stoppen voor een foto of picknick langs de oever van de rivier.
Al sinds het einde van de vorige eeuw was dit stadje in trek bij schilders en Kunstenaars. In de Middeleeuwen was het de hoofdstad van één van de vier burggraafschappen in de Quercy. De burggraaf regeerde vanuit een hoog boven het stadje gelegen kasteel. Vandaar liepen de smalle straten omlaag naar de zwaar versterkte stadspoorten. In grote lijnen ziet het stadje er nog precies hetzelfde uit, al is het kasteel tot een ruine vervallen. De straten en middeleeuwse huizen (13e & 16e eeuw) zijn echter gebleven wat ze waren. Het gehele dorp met zijn middeleeuwse huizen en renaissance woningen valt onder het zogenaamde beschermde dorpsgezicht, in Frankrijk het Village Classé monument Historique genoemd.
Ines en Anja lijken het even te hebben gehad na de klim over het Parcours Sportif naar de top van La Popie, maar deze toppers kennende zal dat uiteindelijk wel meevallen, ze geven niet zo snel op, het zijn echte diesels, niet te stoppen.
Zelf ben ik niet houden hier bovenop die rots langs de Lot. Chris maakt van deze gelegenheid gebruik om de "Fotomaat"maar eens vast te leggen tijdens zijn bezigheden voor Frankrijk in Beeld.
Met de telelens stond ik (zie vorige foto) in te zoomen op de sluis die onderaan St.Cirq Lapopie ligt. Hier zie ik de cruiser liggen waarop Michael Mattig-Gerlach van de SWR Fernsehen zijn reportage maakt voor Kaffee oder Tee. Alleen waar is Michel gebleven ?
De Lot is vandaag een fantastische spiegel, vanaf de rots Lapopie zien we de rotswand en het huisje tegenover St.Cirq lapopie gewoon in spiegelbeeld.
Een blik op de oriëntatietafel op Roque La Popie.
Dat het deze morgen koud is geweest hebben we reeds aan de nevel boven de rivier gezien. ook in het dorpje worden hier en daar de houtkachels aangestoken. Volgens enkele bewoners in het dorp is het de eerste keer dit najaar dat de kachels branden.
We kijken uit op het terras van Restaurant Crêperie Lou Bolat. Van Maart t/m November kan u hier op het terras terecht voor traditionele en regionale gerechten. Vanaf het terras heeft u een sfeervol en mooi uitzicht op St.Cirq Lapopie.
St.Cirq Lapopie - Lot
Kijk daar is Michael weer, hij was vast met camera even naar de naast de sluis gelegen watermolen gelopen om hier een stukje te filmen voor zijn reportage, hij stapt nu net weer aan boord van de Lot Cruiser.
We kijken uit op één van de daken van de middeleeuwse huizen in het dorp.Hoog boven de rivier is het middeleeuwse dorp spectaculair verweven met de rotsen. Het centrum bestaat uit kleine en hellende geplaveide straatjes, gotische gevels, versterkte poorten en... klimrozen. Het imponeert door zijn harmonie. Saint-Cirq-Lapopie was ooit getuige van een bloeiende riviervaart en stond bekend om zijn houtdraaiers.
Zicht op de Lot vallei en de ruines van het kasteel op La Popie. Op de achtergrond Eglise St.Cirq.
De Lot Vallei gezien in de richting van Roucayral. Laat u langs de weg in de vallei van de Lot overdonderen door de majestueuze rotspartijen, geniet boven op de kliffen van het soms duizelingwekkende uitzicht op de riviermeanders en verken ook de kleine maar prachtige vallei van de Célé. Hier mag u bijvoorbeeld Marcilhac sur Célé en St. Sulpice niet overslaan.
De Lot Vallei gezien in de richting van Bouziés. Op de voorgrond de rots bij het uitzichtpunt langs het Parcours Sportif waar we deze morgen eerder even hebben staan kijken. In het midden het grote kassencomplex bij LÍle en iets recht daarvan de boerenplaats Lalis. Uiteindelijk stroomt de Lot hier voorbij de rotswanden van Coudoulous.
We hebben het bekeken hier op Lapopie en maken ons gereed om het dorpje en de kerk te gaan bezoeken.
We zijn onderweg vanaf La Popie naar het dorp en passeren dit kruis in de straten van St.Cirq Lapopie
Één van de gezellige terrassen in de straten van St.Cirq Lapopie.
Flaneert u eens in het hart van het dorpje langs de diverse ateliers, galerijen en winkeltjes. Hier vonden de ambachtslui en later de kunstenaars de inspiratie die hun creaties een originele toets meegaf. Tevens in de straten diverse terrasjes en plaatsen waar u terecht kan voor een drankje of een hapje eten.
Ook wij lopen hier op het gemak door de smalle straatjes van het dorp. We zijn opzoek naar een gezellig terrasje om een kop koffie te kunnen gaan nuttigen als we in Le Bourg de Épierie Fine.. & Salon de thé Adélaide tegen komen. een vriendelijke Madame staat ons buiten te woord en zegt ons dat de koffie klaar is. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd en we besluiten neer te strijken op het kleine maar gezellig ogende terrasje.
Het terras van Salon de thé Adélaide in St.Cirq Lapopie.
Hier eindigt het eerste deel van de fotoreportage over de wandeling langs St.Cirq Lapopie. Voor het vervolg (deel 2) klikt u HIER.